Naar inhoud

Praktisch

GEEN

Meer info

Sterke omkadering.

Sterke omkadering.


De nieuwe instroom vanuit Male zorgde uiteraard voor een grotere knapengroep in de Engelendalelaan, later voor een grotere jonghernieuwerban en uiteindelijk voor een groter potentieel aan leiders. Die moesten een degelijke vorming krijgen, niet alleen tijdens de Paascursus van de gouw, maar regelmatig zien we vanaf 1969 ook leidersweekends (1969, 1970) of 'leiderscongressen'(1974, 1977) op het programma staan.

In september 1978 waren er nog meer leiders nodig. Mieke en (Geer)trui Thevelein, Martine Missault, Hilde Van Nevel en Ria Malbrancke schreven zomaar eventjes 75 kabouters in, zodat het voor de kabouterban van Sint-Kruis nodig was te splitsen. Gezien het aantal beschikbare leiders kon dat. Voor het eerst kreeg Rooyghem een gemengde leiding: Bart De Poot, Rik Demeulenaere, Rita Blomme en Jacques Bakker zouden zich ontfermen over die uit het derde leerjaar. Zo startte een nieuwe 'tussenban': de piepjongknapen, die het jaar nadien het derde en vierde leerjaar voor zich nam. Pedagogisch werd deze splitsing verdedigd als 'inspelen op de eigen psyche' van de jongste jongknapen en de oudste kabouters. Rooyghem had hiermee de magische kaap van 300 leden overschreden.

De activiteiten van de bannen hadden een hoge opkomst. Afhankelijk van de tenoren in de leidersploeg herkende je nog wel eens de klassieke stijl met vendelwerking en formaties of een eerder losse en gemoedelijke stijl. De knapen hadden hun tijdschriftje Hum en de jonghernieuwers vanaf 1975-1976 Knal dat soms door de jonghernieuwers zelf mocht opgesteld worden. Bij de jongknapen deelden Male en Sint-Kruis tussen 1972 en 1984 regelmatig het blaadje Blitz als banblad. In 1977-1978 gingen de jongknapenleiders niet akkoord met de wijziging van het KSA-uniform tot een los polohemdje en t-shirt, zonder das. Spontaan kochten zowel Male als Sint-Kruis zelf oranje stof, verknipten die in driehoekjes, lieten die naaien en verkochten zo een eigen uniformstuk: de speldas van Rooyghem. Het KSA-uniform veranderde vanzelf in 1979 bij de nationale fusie van KSA en VKSJ tot KSJ (-KSA-VKSJ) en werd opnieuw een lichtblauw hemd met een oranje das. "Zie je wel," klonk het hier toen.


[vorige] [inhoud] [volgende]

Niet te missen

KSA en corona... Wat nu?

KSA en corona... Wat nu?

lees meer
  • foto's
  • foto's
  • foto's
  • foto's
  • foto's
  • foto's
  • foto's
  • foto's

Dit Semester

    Bekijk alles